Sidekick’s Els deelt haar GTD tips

Wist je dat Sidekick Els bij het selecte clubje gecertificeerde Getting Things Done trainers hoort? GTD is een methode die je helpt om efficiënt en ontspannen te werken door slimme beslissingen te nemen. Meer doen in minder tijd! Els deelt 3 tips uit Getting Things Done. Doe er je voordeel mee!

 

GTD: ik ben al jaren fan! Getting Things Done® (GTD) heeft mij enorm geholpen grip en overzicht over mijn werk te krijgen. GTD bestaat uit vijf stappen die je controle en overzicht geven en is sterk georiënteerd op hoe jij kiest voor welke actie. Overzicht over je acties maakt dat je kunt kiezen wat je het meest belangrijk vindt om te doen.

  • Kies je voor een strategische brainstorm met je team of dat artikel schrijven waarvan de deadline vandaag afloopt?
  • Kies je voor het verwerken van die 30 onbeantwoorde mails of ga je echt zitten voor nadenken over nieuwe plannen die al lang in je hoofd sluimeren?

Acties de baas zijn en daar een keuze uit kunnen maken is dé manier om tijd te winnen. Mocht je door ad hoc-werk of storingen je planning niet kunnen uitvoeren, dan heb je een keuze. Overzicht hebben over wat je wilde doen maakt het makkelijker om een storing aan te pakken en te weten wat blijft liggen.

3 tips die mij dagelijks helpen het overzicht te bewaren:

  1. Ik open mijn e-mail regelmatig pas na 11.00 uur. Dat lukt mij inmiddels een aantal dagen per week. Doordat je ’s morgens fris begint ben je in staat te focussen en je doelen te halen. Eindelijk eens beginnen aan lastige projecten die je maar voor je uitschuift bijvoorbeeld.
  2. Aan het eind van elke week plan ik een vast moment om mijn planning voor de komende week te bekijken. Dit geeft overzicht en helpt me om bijvoorbeeld voorbereidingstijd in te plannen voor vergaderingen of afspraken in de volgende week. Bijkomend voordeel: de knop naar het weekend omzetten wordt gemakkelijker!
  3. Ik verwerk mijn mail als ik ook tijd heb om deze te antwoorden. Een minuutje diagonaal door de inbox scrollen geeft onrust want zodra ik een mailtje heb gelezen gaat dat op de achtergrond meespelen en kan ik me niet goed meer focussen op dat wat ik gepland had te doen. Maximaal 3 x per dag de mail verwerken is super efficiënt. En als er brandje geblust moeten worden ben ik bereikbaar via telefoon of Whatsapp.

Meer weten over GTD?

Sinds jaren coach ik voor Meereffect met veel enthousiasme kenniswerkers in Getting Things Done. Vanuit de David Allen Company is Meereffect aangewezen als master license holder in de Benelux. Vanaf mei 2015 ben ik naast erkende Getting Things Done coach ook onderdeel van een select gezelschap van officieel opgeleide en certificeerde Getting Things Done trainers.

 

Nog vragen voor Els? Bereik haar via els@sidekicksupport.nl


delen